Kohti monira(i)taista Eurooppaa: mitä Soros todella sanoi?

On sinänsä ilahduttavaa, että Ylen uutiset huomasi George Sorosin puhuneen Brysselin talousfoorumissa. Jostain syystä puheesta kuitenkin kerrottiin vain yleisimmät ja, suoraan sanoen, itsestäänselvimmät lähtökohdat.

Kyllä Sorosilla oli asiaakin.

Hän muistutti siitä, että liittymissopimusten mukaan kaikkien kynnelle kykenevien talouksien pitäisi periaatteessa olla matkalla yhteisvaluuttaan. Tähänhän ei usko kukaan.

Ruotsissa, Puolassa ja Tshekissä ovat jo monenväriset hallitukset tehneet selväksi, että euroon ei liitytä. Eikä Brysselissä sellaista käytännössä odoteta tai vaadita.

Virallisesti Euroopan unioni on ikään kuin ”multi-speed” -järjestö, jonka eri osat lähestyvät ydintä kukin omaa vauhtiaan, mutta samalla radalla.

Olisi jo aika tunnustaa virallisesti, että kyseessä on ja pitäisi olla ”multi-track” -järjestö. Syveneväänkin eurooppalaiseen yhteistyöhön on monta erilaista rataa.

Termiä voisi käyttää myös musiikintuotannon tapaan. Aivan hulluahan olisi, että eri instrumentit soittaisivat samaa kappaletta eri nopeuksilla, mutta hyvä tulee, jos kukin hoitaa oman raitansa harmonisessa kokonaisuudessa.

01.06.2017

Mainokset

Tekijä: jpvuorela

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s